Historie

2017

Op zaterdag 25 november 2017 heeft het Wormer Mannenkoor De Eendracht ter gelegenheid van haar 80 jarig bestaan een jubileumconcert gegeven in de Maria Magdalenakerk te Wormer.

Met dit concert sloot het Wormer Mannenkoor het jubileumjaar af. Een jaar met zijn ups, maar ook zijn downs.

Het Wormer Mannenkoor De Eendracht onder leiding van Jean-Luc Vriend bracht op dit jubileumconcert nieuw repertoire met werken van alle tijden en genres, waarbij namen als Mozart, Verdi, Wagner, Léhar, maar ook John Denver en Arthur Sullivan niet ontbraken.

Het werd een zeer gevarieerd concert, mede door deelname van Jeugd Brass Band Ratatouille uit Wormer, de dames Inez Brull, harp en Emma Brull, viool en last but not least Linda Hogerheyde, sopraan, welke deel uitmaakt van operettevereniging Odeon uit Alkmaar.

Emma en Inez Brull
Linda Hogerheyde

Op de piano werd het koor begeleid door Marjana Butko

In een aantal werken heeft het mannenkoor samen met de sopraan, maar ook met de dames Brull opgetreden, hetgeen de toeschouwers in verrukking bracht.

Een weldaad voor iedere Wormer koor-, zang- en muziekliefhebber.

De reünie van het Wormer Mannenkoor, gehouden op 7 oktober 2017, was een van de initiatieven van Jan en heeft dan ook in zijn gedachtenis plaatsgevonden. Het was een groot succes.

Druk bezochte reünie. Cees Beumer houdt een praatje.

Het zomerreces werd overschaduwd door het overlijden van onze erevoorzitter en zeer gewaardeerd koorlid, dhr. Jan Waal. Zijn overlijden kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel en hij zal zeer gemist gaan worden bij het Wormer Mannenkoor.

Jan Waal

30 augustus 2017

Vandaag ontving het bestuur het droeve bericht dat onze erevoorzitter en zeer gewaardeerd koorlid Jan waal is overleden. Jan was al langere tijd ziek en kampte met de gevolgen daarvan. De laatste weken is zijn ziekte in zeer snel tempo verergerd met tot gevolg zijn overlijden op dinsdagavond 29 augustus.

Wij verliezen in Jan een zeer markant en aimabel mens en een zeer toegewijde en goede bas. Ons medeleven gaat uit naar zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen.

Tijdens onze eerste repetitie van het nieuwe zangseizoen zullen wij Jan in alle eer gedenken.

De eerste helft van het jaar stond in het teken van voorbereiding op het tweede deel na de zomer. Het koor gaf op 4 mei acte de presence bij de dodenherdenking in Wormer.

3 maart 2017

Aan het begin van de jaarvergadering heeft dhr. Jan waal de voorzittershamer overgedragen aan dhr. Frank van der Ouderaa. Jan werd door dhr. Cees Beumer, vice-voorzitter, uitgebreid bedankt voor de vele jaren dat hij zich in heeft gezet voor het wel en wee van het mannenkoor en werd de hoop uitgesproken dat hij nog lang zal mogen blijven zingen bij de bassen.

Tevens werd tijdens de jaarvergadering dhr. Dick Rijckhof benoemd tot bestuurslid.

Het jaar 2017 gaat in het teken staan van het 80-jarig bestaan van het Wormer Mannenkoor De Eendracht. Het koor gaat dit jubileum luister bijzetten door het zingen bij het monument op 4 mei, het organiseren van de najaarsvergadering van het KNZV Holland, het realiseren van een reünie voor leden en oud-leden en als klap op de vuurpijl een afsluitend jubileumconcert in de Maria Magdalenakerk te Wormer. Nadere informatie over al deze activiteiten volgt.

Het gaat een druk, maar ook hopelijk mooi jaar worden voor het WMK De Eendracht!!

2016

Het jaar 2016 stond voor het Wormer Mannenkoor De Eendracht voornamelijk in het teken van het instuderen van nieuw repertoire.

Wel hebben we dit jaar weer een concert gegeven in de Wijngaard in het kader van de dodenherdenking 2016. Een herdenkingsconcert dus. Na de officiële plechtigheid bij het monument in Wormer heeft het WMK een aan de gelegenheid aangepast concert gegeven hetgeen werd opgeluisterd door voordrachten van een paar basisschoolleerlingen uit groep 8. Een waarlijk mooi en stemmig concert welk goed werd bezocht door de inwoners van Wormer.

Op 22 december 2016 Heeft het WMK een kerstconcert ten gehore gebracht in de Nederlands Gereformeerde Kerk De Wijngaard met medewerking van Emma Brull, viool en Inez Brull, harp.

In een helaas niet zo volle kerk heeft het mannenkoor een mooi concert gegeven waarbij veel nieuw kerstrepertoire ten gehore werd gebracht.

2015

In het jaar 2015 heeft het WMK De Eendracht aan diverse manifestaties deelgenomen zoals daar waren:

– zingen bij het monument op 4 mei ter gelegenheid van de dodenherdenking.

– een dag later werd in de Nederlands hervormde kerk De Wijngaard een bevrijdingsconcert gegeven in samenwerking met het Mannenkoor van Uelsen uit Duitsland.

Deze dag werd afgesloten met een gezamenlijk bezoek aan de Zaanse Schans waar wij naast het genot van een lekkere pannenkoek ook nog een aantal liederen ten gehore hebben gebracht. Helaas viel het weer wat tegen en zorgde een harde wind ervoor dat het geluid van de koren werd weggeblazen.

– Op 6 juni 2015 heeft het WMK deelgenomen aan de Korendag te Monnickendam waarbij het koor met succes een aantal liederen uit het repertoire ten gehore heeft gebracht.

– Op 19 september 2015 heeft het koor deelgenomen aan een korendag georganiseerd door het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus. Het WMK trad daarbij aan op diverse locaties in Schiedam, waarbij het weer enorm meehielp en het koor tussen de optredens door kon genieten van een versnapering op de diverse terrassen in het mooie oude stadscentrum van Schiedam. Een waarlijk prachtige dag.

– Op 21 november 2015 heeft het WMK samen met Het gemengd koor Zang en Vriendschap uit Jisp een concert gegeven in de Maria Magdalenakerk te Wormer.

19 December 2014.
Kerstconcert in de Nieuwe Kerk te Wormer

24 Mei 2014.
Korendag te Monnickendam

Op deze zonovergoten dag heeft het WMK De Eendracht deel genomen aan een goed georganiseerde Korendag in het mooie Monnickendam. Helaas zijn er die dag geen foto’s gemaakt. Het was echter een zeer geslaagde dag.

23 November 2013 Zang ‘n Brass in de Wijngaard te Wormer.

Op deze dag vond in De Wijngaard een uniek concert plaats.
Het WMK De Eendracht,


het gemengd koor Zang en Vriendschap uit Jispen Brassband Eensgezindheid uit Wormer
verzorgden voor een volle kerk een optreden dat zijn weerga niet kent in Wormerland.
Met een zeer gevarieerd programma wisten zij het publiek tot aan de laatste minuut aan zich te binden. Hoogtepunt was het door het WMK en de Brassband gezamenlijk uitgevoerde Festgesang an die Künstler van Felix Mendelssohn Bartholdy. Een waarlijk prachtige apotheose van een gedenkwaardig concert.

Op 4 mei 2013 heeft het WMK De Eendracht meegedaan aan de Nationale dodenherdenking bij het Monument aan de Dorpsstraat te Wormer.

Op 3 mei 2013 vond in De Grote Kerk te Westzaan een herdenkingsconcert plaats met medewerking van Zang en vriendschap Jisp, Wmk De Eendracht, Dub de Vries-orgel en Sandra Strausa-viool.
Het werd een prachtig concert dat zeker voor herhaling vatbaar is.
Helaas zijn er geen foto’s van beschikbaar.

1 DECEMBER 2012:
Groot jubileum concert in de Maria Magdalenakerk te Wormer.
Op 1 December 2012 vond in de grote Maria Magdalenakerk te Wormer het jubileumconcert plaats ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Wormer Mannenkoor De Eendracht.
In een zeer goed gevulde kerk

gaf het WMK onder leiding van Jean Luc Vriend

een daverend optreden waarbij medegewerkt werd door Marjana Butko


aan de vleugel en Gulnara Shafigullina, lyrische sopraan.


Het Wormer Mannenkoor De Eendracht onder leiding van Jean-Luc Vriend


bracht op dit jubileumconcert werken van alle tijden en genres, waarbij namen als Mozart, Verdi, Wagner, Brahms en Gounod niet mogen ontbreken. Met dit concert sloot het Wormer mannenkoor het jubileumjaar met veel bijzondere activiteiten af. In februari immers, startte het koor met het doen optreden van het wereldvermaarde Don Kozakkenkoor Serge Jaroff in de Maria Magdalenakerk.
In april organiseerde De Eendracht een succesvolle Waterland Korendag in de Wijngaard en na de herdenking op 4 mei werd een indrukwekkend Herdenkingsconcert met La deuxieme Messe van Gounod gehouden in diezelfde kerk.
Na het zomerreces werd in september een concertreis naar Duitsland ondernomen, waar de prachtige koorklank van De Eendracht in een openluchttheater tot volle ontwikkeling mocht komen.

ZATERDAG 15 SEPTEMBER 2012

JUBILEUMUITSTAPJE WMK DE EENDRACHT.

Op een door de zon overgoten zaterdagmorgen hebben de leden van het Wormer Mannenkoor samen met hun partners een uitstapje gemaakt naar het dorpje Uelsen in Duitsland om daar samen met het mannenkoor uit Uelsen een openluchtconcert te geven.
De dag begon al vroeg, om 0.900uur, met het inchecken in de bus van Bak uit Alkmaar. De stemming zat er goed in. Mede dankzij het mooie weer.
Onderweg werd er even gestopt om de benen te strekken, de planten water te geven, en een lekkere door Cees Beumer verstrekte kop koffie met koek te nuttigen. Na een voorspoedige reis waarbij chauffeur Charly even moest zoeken in Duitsland naar de juiste weg arriveerde het koor omstreeks 12.15uur bij Café Restaurant Caspar, alwaar we door een aantal leden van het Mannenkoor Uelsen verwelkomd werden met een hartversterkertje, een ware verrassing.
Daarna stond er een voortreffelijk lunchbuffet klaar, waar men zich met veel smaak tegoed aan deed.
Na de Lunch werd het tijd om te vertrekken naar het dorp Uelsen, alwaar we ons in het Rathaus konden omkleden voor het concert.
In het Rathaus werden de kelen even gesmeerd met een slokje water en werd er samen met het Uelsens Mannenkoor even ingezongen.
De zon liet geen verstek gaan en daardoor konden we klokslag 15.00uur ten overstaan van een kleine menigte toeschouwers het concert een aanvang laten nemen.
Gerrit Kleinbussink, voorzitter van het Mannenkoor Uelsen heette ons van harte welkom en sprak de hoop uit dat het een mooi concert zou worden.
Daarna gaf hij het woord aan de burgemeester van Uelsen, die aangaf het een bijzondere gebeurtenis te vinden dat een Nederlands koor de moeite neemt om samen met het koor uit Uelsen een concert te verzorgen. Dat zet Uelsen weer wat meer op de kaart. Om de schoonheid van Uelsen en omgeving te illustreren gaf hij het WMK een aantal brochures over de streek cadeau, welke met dank door onze voorzitter Jan Waal in ontvangst genomen werden.
Na deze plichtplegingen en plechtigheden nam het concert een aanvang met de liederen gezongen door het mannenkoor uit Uelsen onder leiding van Johnny Smith. Voornamelijk Duits repertoire, maar prachtig en gedragen ten gehore gebracht.
Daarna was het de beurt aan het WMK. We hebben ons weer van onze beste kant laten horen. Het publiek was zeer enthousiast en de koorleden van het Uelsens mannenkoor stonden met bewondering te luisteren.
Als afsluiting van dit buitenconcert hebben beide koren het lied “Ritters Abschied” onder leiding van Jean-Luc Vriend ten gehore gebracht. Een mooi besluit van een fijn concert.
Na het concert werd het Wormer Mannenkoor door het Mannenkoor Uelsen uitgenodigd voor een borrel in het Bronzezeitpark, waar zeer geanimeerd met elkaar terug gekeken werd op een mooi concert en uitleg kregen van de echtgenote van Gerrit Kleinbussink over het ontstaan van het het park.
Op dringend verzoek van het Mannenkoor Uelsen werd door het WMK onder de bezielende leiding van Jean-Luc nog even het Tebe Poem ten gehore gebracht.
Na deze zeer geanimeerde borrel werd het tijd om de inwendige mens te verzorgen. Dit lukte prima met een zeer goed uitziende en smakelijke barbecuemaaltijd, waar zelfs aan de vegetariërs onder ons was gedacht.
Het was een lekker en gezellig sluitstuk van deze fantastische dag.
En tot slot werd bij het afscheid nog een maal het Tebe Poem aangeheven,
waarna de koorleden en hun aanhang met een tevreden en voldaan gevoel de bus op zochten om de terugreis naar Wormer te aanvaarden. Het was om met Piet Binken te spreken: “EEN ONVERGETELIJKE DAG”

VRIJDAG 4 MEI 2012

Ter gelegenheid van de viering van dodenherdenking 20120 heeft het Wormer Mannenkoor De Eendracht na de plechtigheid bij het monument in de Nederlands Hervormde Kerk De Wijngaard Le Deuxième Messe van Charles Gounod ten gehore gebracht. De zeer volle kerk luisterde ingetogen en met volle aandacht naar dit mooie en door het Wormer Mannenkoor zeer goed vertolkte muziekstuk, hetgeen erg goed paste bij de viering van dodenherdenking. De staande ovatie die na afloop volgde was dan ook absoluut verdiend. Wederom heeft het koor zich in dit jubileumjaar van haar beste kant laten zien. Hulde!!!

ZATERDAG 21 APRIL 2012

KORENDAG WORMER
Op zaterdag 21 april organiseerde het Wormer Mannenkoor De Eendracht een korendag voor koren uit Wormer en omgeving. De organisatie ervan lag in handen van ons medekoorlid Harry Keuning, hetgeen uitmondde in een voortreffelijk geregisseerde dag.
Vele koren hebben zich van hun beste zijde laten horen in een goed gevulde kerk De Wijngaard.

11 FEBRUARI 2012:

Het WMK haalt het Don Kozakkenkoor olv Wanja Hlibka naar Wormer.
Het concert vond plaats in de Maria Magdalenakerk te Wormer.
Het was een geweldig concert. Helaas kon Wanja Hlibka zelf niet voor het koor staan. Het lukte hem niet om op tijd te zijn. Daarom werd hij vervangen door een andere dirigent waar ik even de naam van kwijt ben. De kwaliteit van het gebodene werd er echter niet minder om. Het publiek reageerde enthousiast op de fraaie liederen uit niet minder fraaie kelen. Voorwaar een mooi begin van het jubileumjaar.

12 November 2011

Co Rodenburg 25 jaar bij het WMK De Eendracht

12 november 2011 toog het Wormer Mannenkoor De Eendracht in vol ornaat naar Zorgcentrum Nieuw Groenland te Zaandam. Doel was het in de bloemetjes zetten van ons oudste en zeer gewaardeerde koorlid Co Rodenburg. Co is namelijk in 2011 25 jaar lid van het WMK.
De verassing voor hem was groot. Hij was in het geheel niet op de hoogte van het feit dat hij het middelpunt zou worden van dit bijzondere gebeuren bij hem in het zorgcentrum. Het koor heeft Co toegezongen waarbij hij zich niet onbetuigd liet en enkele liederen luidkeels meezong.
Het riep de nodige emoties op bij hem getuige de foto’s gemaakt deze middag, waarvan hierbij een bloemlezing. Co hartelijk bedankt voor 25 jaar trouw lidmaatschap en we hopen je nog zo nu en dan op te kunnen halen voor het bijwonen van een repetitie en het drinken van een borrel tijdens de nazit.

27 april 2011

Bezoek aan Uelsen, Duitsland

Op woensdag 27 april hebben de drie leden Wil Kluitmans, Harry Keuning en Frank van der Ouderaa van het Wormer Mannenkoor een bezoek gebracht aan het dorp Uelsen in Duitsland.

In het kader van het jubileumuitsapje in 2012 willen we afspraken maken met het Mannenkoor aldaar om te komen tot het geven van een gezamenlijk concert.
Na een voorspoedige reis zijn wij in Uelsen allerhartelijkst ontvangen door Gerrit Kleinbussink, voorzitter van het Mannenkoor Uelsen en Martin Ploeg, koorlid en kennis van Harry Keuning, die ons via deze kennis in contact heeft gebracht met het Mannenkoor uit Uelsen.
Gerrit trakteerde ons op een voortreffelijke Duitse broodjeslunch, waarna we samen met hem en Martin het dorp in gegaan zijn om te kijken naar locaties voor het te geven concert en locaties om de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven.

Lopende door het dorp kwamen we bij een soort muziekpodium met daarvoor een groot grasveld.
Daaruit werd het idee geboren om het concert te geven in de open lucht. Gerrit ziet dat wel zitten. Er van uit gaande dat het mooi, droog weer is. Bij slecht weer zou er uitgeweken kunnen worden naar de kerk van Uelsen.Wat datum betreft kwamen we uit op de middag van de tweede (8) of derde (15) zaterdag in september 2012. Redelijke kans op goed weer en nog voldoende toeristen en rumoer in het dorp om te zorgen voor voldoende publiek.
Na het bekijken van de locatie om te zingen zijn we op zoek gegaan naar een geschikte lunchplek. Die vonden we even buiten Uelsen aan de rand van een bos.
Wat ons betreft een prima locatie om te genieten van een goede lunch en daarna de mogelijkheid om de benen nog even te strekken in het bijgelegen bos. Daarna zijn we op zoek gegaan naar een plek om het diner te nuttigen. Ook hier kwam Gerrit weer met een mooi plan. Hij is lid van een vereniging die een soort oudheidkundig museum in stand houdt. Het zogenaamde Bronzezeithof.
Op deze plek zouden we in de buitenlucht kunnen genieten van een echte Duitse maaltijd verzorgd door het restaurant van de nabijgelegen zorgboerderij.
Mocht het slecht weer zijn dan kunnen we ook binnen zitten in een authentieke bronstijdhut.
Over de sanitaire voorzieningen hoeven we ons geen zorgen te maken. Die zijn eigentijds.
Samen met Gerrit en Martin kwamen we tot de conclusie dat een uitstapje naar Uelsen in 2012 zeer de moeite waard kan zijn en voldoende mogelijkheden in zich heeft om er een mooie dag van te maken waarin we samen met het mannenkoor uit Uelsen een leuk concert en een fijn samenzijn kunnen realiseren.
We spreken af dat Gerrit een en ander gaat bespreken in het bestuur van he koor van Uelsen en dat wij onze ervaring zullen delen met de (bestuurs)leden van het WMK.
Na nog een drankje genuttigd te hebben bij Gerrit thuis, zijn we tevreden huiswaarts gekeerd in de overtuiging dat we een mooi evenement gaan organiseren ter gelegenheid van ons jubileumjaar.

15 April 2011

Korenfestival Edam

Vrijdagavond 15 april 2011 heeft het WMK de Eendracht deelgenomen aan het korenfestival georganiseerd door het Edams Mannenkoor Excelsior.
En wederom hebben we weer uitermate goed gepresteerd.
De juryleden waren zeer te spreken over het feit dat we alle liederen a capella en zonder boek ten gehore hebben gebracht. Het was natuurlijk wel even spannend, zoals je aan sommige gezichten kunt aflezen, maar het tevreden gezicht van onze dirigent Jean-Luc Vriend sprak boekdelen. En dus was het napraten gezellig en kunnen we terugkijken naar een geslaagde deelname. Vooralsnog was dit ons laatste optreden in de eerste helft van 2011. Het wordt nu tijd intensief te gaan repeteren en te studeren op het repertoire dat we in het jubileumjaar 2011 ten gehore willen brengen

26 maart 2011

Holland Korendag KNZV te Haarlem

Op zaterdag 26 maart toog het WMK De Eendracht naar Haarlem om in de kleine zaal van de Philharmonie(voormalig concertgebouw) mee te doen aan de Holland Korendag georganiseerd door de KNZV Holland.

Het werd een prachtige uitvoering. Onder de bezielende leiding van onze dirigent Jean-Luc Vriend werden een zestal liederen ten gehore gebracht, waarvan vijf zonder ondersteuning van het boek. Een topprestatie. Hetgeen ook bleek uit het juryrapport, welk weliswaar repte van enkele verbeteringen, maar ook lovend was over het zingen zonder partituur.

Ondanks dat een aantal leden voor de uitvoering zeer gespannen was, is het toch gelukt om het boek dicht te laten. De vruchten van het lang en intensief repeteren werden geplukt. Hulde aan allen, maar in het bijzonder aan onze dirigent die blijft geloven in de kracht van het koor.

We gaan ervan uit dat het bij een volgend optreden ook lukt het boek dicht te laten.

Met 34 leden is het Wormer Mannenkoor De Eendracht een klein mannenkoor. Voordeel van zo,n klein aantal is dat niemand zich achter de wat grotere stemmen kan verschuilen. Iedereen wordt zo gedwongen om goed mee te doen en het luistert allemaal nauw. Elke afzegging is een aderlating. Gelukkig realiseren alle leden zich dit en is het presentiepercentage onveranderd hoog.
Een aantal leden is zeer ervaren, al of niet gepaard gaande met deelname aan andere koren. Dat een aantal leden deelneemt aan een cursus koor- en stemvorming, wordt door het koor zeer gewaardeerd. Men luistert goed naar en leert van elkaar.

Boven het Noordzeekanaal is het aantal mannenkoren, aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Zangers Verbond niet te groot:

Beverwijk – Mannenkoor Zanglust
Krommenie – Koninklijk Mannenkoor Krommenie
Wormer – Wormer Mannenkoor De Eendracht
Edam – Edams Mannenkoor Excelsior
Wognum – Westfries Mannenkoor

Beknopte geschiedenis van het Wormer Mannenkoor De Eendracht

Met de rest van de mannenkoren in Noord-Holland-Zuid en de mannenkoren van Zuid-Holland wordt gevormd: De Vereniging Holland van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond.
Er worden onder auspiciën van de Vereniging Holland zangersdagen, schratches enz. georganiseerd. Waar mogelijk doet het Wormer Mannenkoor hieraan mee.
Vaak maakt men gebruik van de uitgebreide bibliotheek van het KNZV.
In de regio doet men waar mogelijk mee met zangersmanifestaties zoals daar zijn b.v. Het Waterland Korenfestival en het Womerveers Korenfestival. Men doet mee aan eigen of gemeenschappelijke Kerstconcerten in Wormerland of daarbuiten.
Minimaal één maal in de vijf jaar geeft het WMK De Eendracht een groot concert. Het Jubileumconcert
Zo ook dit jaar 2007. DE KOZAKKEN KOMEN!!!!

De Wormer volksmond heeft het vaak nog over het Van Gelder Mannenkoor. Helemaal onbegrijpelijk is dat niet. Immers, het papierconcern Van Gelder en Zonen was tot in de jaren 80 van de vorige eeeuw de grootste industrie en daardoor de grootste maatschappelijke factor in de Wormer’ gemeenschap. Veel verenigingen konden een beroep doen op de welwillende medewerking van het bedrijf, vooral op het gebied van facilitering.
In de jaren 30 werd vaak, bij een werk- of huwelijksjubileum, een groep mannen bij elkaar gezocht om de jubilaris bij de werkplek of in de grote bedrijfskantine toe te zingen met bestaande of aangepaste teksten. Een aantal mensen had al zangervaring in de respectievelijke kerkkoren. Er kwam een behoefte op om wat srtuctureler bezig te zijn om zodoende een wat hoger peil te kunnen bereiken.
Besloten werd om het Mannenkoor op te richten. Onder leiding van
dhr. Kee, een employee van het bedrijf, een man met meer dan gemiddelde muzikale aspiraties, ging men in 1937 van start. Op vrijdagavond konden de zangers terecht in de grote kantine. Leden van de nachtploeg kwamen wat eerder en zangers van de middagploeg mochten wat eerder uit de fabriek. De vrijdagavond is nog immer de repetitieavond.

De contributies werden zo laag mogelijk gehouden en aan het einde van het jaar werden tekorten aangevuld uit het personeelsfonds. Het was tenslotte een onderdeel van Van Gelder, een soort personeelsvereniging.
Men trad op waar men kon en men bezocht zeker eenmaal per jaar een concours in het land.
Men kon alleen maar lid zijn van het koor als men bij Van Gelder werkte. Bij hoge uitzondering mochten getalenteerde familieleden van de 2de graad lid worden van het mannenkoor. Zij mochten echter niet in het bestuur. Later werd deze maatregel versoepeld. Het kon ook niet anders. Veel Wormers zochten elders hun werk en uit de wat verdere regio’s vervoerden de busondernemingen arbeiders naar de fabriek in Wormer. In de jaren 60 en 70 werd de toegang tot het mannenkoor geheel vrij. De naam en de sponsoring bleven gehandhaafd en de exclusiviteit voor het besturen ook.

Het verhaal Van Gelders Zonen papier in Wormer is ten einde. Grote maatschappelijke onrust en teleurstelling in Wormer en omstreken.
Het koor moest en wilde ook zelfstandig doorgaan. Een beroep op de gemeente voor jaarlijkse ondersteuning was niet tevergeefs. Ook de riante repetitieruimte viel weg, maar door de medewerking van een aantal schoolbesturen en de inzet van de leden op allerlei terrein is de overgang naar zelfstandigheid goed verlopen.
De vrijdagavond bleef de repetitieavond en het koor vond ruimte in de Mariaschool(kort) en voor een langere periode in OBS de Wegwijzer.
Eind jaren 90 gingen de mannen repeteren in OBS De Eendragt in fantastische samenwerking met de schoolleiding. Sinds 16 maart 2007 wordt geoefend in de grote aula van de mooie nieuwe school aan de Zandweg.

Zodoende: De Eendracht in De Eendragt, nog vele jaren.

De dirigenten
Wormer Mannenkoor De Eendracht
1937 – 2010

Jan Kee – Wormer
Henk Harren – Haarlem
Jan Laan – Avenhorn
Jan Herman Ploeg – Alkmaar
Dennis van der Heijden – Alkmaar
Jean Luc Vriend – Zwaag

Op 17 november 2007 vond in de Maria Magdalenakerk te Wormer het Groot jubileumconcert plaats van het Wormer Mannenkoor “De Eendracht” o.l.v. Jean Luc Vriend met medewerking van het Don Kozakken Koor.
Het koor bracht een groot aantal nieuw ingestudeerde liederen ten gehore. Het optreden van het koor werd afgewisseld met het optreden van het Don Kozakkenkoor hetwelk eigen russisch repertoire ten gehore bracht.
Samen met het Don Kozakkenkoor o.l.v. Wanja Hlibka werden 2 liederen gezongen.
Het werd een prachtig concert, waarbij het publiek volop genoot van beide koren.
Op de [url=http://www.wmkeendracht.nl/wmk/foto/Jubileumconcert2007/phpslideshow.php]foto en film[/url] link kunt u foto’s bekijken van dit geweldige concert. Hebt u interesse in een registratie van het concert neemt u dan contact op met de voorzitter van het koor, dhr. Jan Waal.

Naast de elk jaar terugkerende “tumultueuze” jaarvergadering was het voor het mannenkoor een relatief rustig jaar, waarin we gewerkt hebben aan nieuw repertoire en deelgenomen hebben aan het Waterlands korenfestival en aan het korenfestival Wormerveer. Op de valreep van het jaar hebben we medewerking verleend aan een tweetal kerstvieringen in respectievelijk de Hervormde Kerk te Wormerveer en de Nieuwe Kerk te Wormer. Erg fijn om eraan deelgenomen te hebben, hetgeen door de kerkgangers zeer werd gewaardeerd.

Op 22 november 2008 hebben een aantal leden van ons koor deelgenomen aan het jubileumconcert van Gemengde Zangvereniging Zang en Vriendschap uit Jisp waarbij medewerking verleend werd door het Neva Ensemble uit Sint Petersburg. Het concert stond onder leiding van dirigent Nancy Latour met aan de piano de voortreffelijke Marjana Butko. Een registratie van dit concert is te verkrijgen bij dhr. Jan Waal.

Daarnaast is het bestuur druk doende geweest met de voorbereidingen van de koordag op 18 april 2009 waarin we naast een excursie naar de abdij van de Trappisten te Berkel-Enschot deel zullen nemen aan het Lenteconcert van het Aalster Mannenkoor “Oefening en Uitspanning” te Aalst/Waalre Noord Brabant.

Laat ik last but not least vermelden dat het onze vorstin, koningin Beatrix, behaagd heeft een zeer gewaardeerd lid van ons koor, dhr Gerard Leewerink, te versieren met de versierselen behorende bij het lidmaatschap in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Wormer gemeenschap. Waarvan acte.

Koorjaar 2009

Het WMK De Eendracht heeft in 2009 aan een viertal evenementen deelgenomen.
Op 18 april 2009 hebben we samen met het Aalster Mannenkoor en het accordeon-mandoline orkest De Echo van het Zuiden een zeer geslaagd Lenteconcert gegeven. Het contact met het Aalster mannenkoor kwam tot stand door Wil Kluitmans, wiens broer lid is van dit koor.
Het was een prachtige dag met uitzonderlijk mooi weer, waarbij we een bezoek hebben gebracht aan de enige trappistenbrouwerij van Nederland te Berkel-Enschot. Na de Brabantse lunch en het genot van een van de heerlijke biersoorten van de brouwerij hebben we een uiterst leuke rondleiding gehad door de brouwerij. Daarna hebben alvorens het diner te nuttigen nog een poos genoten van het mooie weer. Na het diner zijn we vertrokken naar Aalst om daar een bijzonder geslaagd Lenteconcert te geven in samenwerking met het Aalster mannenkoor en De Echo van het Zuiden. Laatstgenoemden hadden veel tijd nodig, waardoor er weinig tijd overbleef om met leden van het Aalster Mannenkoor ervaringen uit te wisselen. De bus naar huis vertrok om klokslag 23.00uur en bracht ons thuis omstreeks 0.45uur.
We kunnen terugkijken op een zeer gelaagde koordag, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Festivaldeelname

Op 24 april 2009 hebben we in de Maria Magdalena Kerk te Wormer een geslaagde uitvoering gegeven tijdens het WKF. Het klonk als een klok en zelfs onze dirigent was redelijk tevreden.

Op 16 mei deden we mee aan het korenfestival van Monnickendam. dit werd door velen als minder geslaagd gekenmerkt. De locatie(gebouw Samuel) was niet prettig en leent zich eigenlijk niet voor kooruitvoeringen. Het vroege tijdstip van optreden werkte ook niet mee omdat we voor een vrijwel lege zaal stonden te zingen. Een eventuele deelname aan dit festival de komende jaren zal door het bestuur in beraad genomen worden.

Op 11 december hebben we in de Maria Magdalena Kerk te Wormer samen met Zang en Vriendschap uit Jisp een fantastisch Winterconcert gegeven, waarbij wij zowel voor als na de pauze een mooie bloemlezing uit eigen repertoire ten gehore hebben gebracht. Aan dit optreden hebben we een zeer prettig gevoel overgehouden, mede door de enthousiaste reacties van de toehoorders (de kerk zat bomvol).
Een evenement wat zeker voor herhaling vatbaar is in de komende jaren.

KOORJAAR 2010

27 November 2010
Najaarsconcert in zorgcentrum “de Amandelbloesem” te Wormerveer

Op zaterdagmiddag 27 november 2010 heeft het Wormer Mannenkoor De Eendracht een najaarsconcert gegeven ten overstaan van een goed gevulde zaal ouderen en andere belangstellenden.
Het programma bestond uit:

 1. Kyrie
 2. O Salutaris
 3. Agnus Dei
 4. Chor der Priester
 5. Slotkoor uit die Zauberflöte
 6. Près du Fleuve etranger
 7. Trösterin Musik
 8. Wiegenlied
 9. Ritters Abschied
  10.The last Farewell
  11.Tebe Poem
  12.Domine Salvam Fac

De toehoorders reageerden enthousiast en vonden het gezellig en leuk dat de mannen na het concert nog een poosje bleven hangen voor een “nazit”-borrel. Er moest ook nog even geëvalueerd worden door Jan en Jan en werd er met een tevreden gevoel teruggekeken op een geslaagde uitvoering.

25 september 2010 Wormerveers Korenfestival

Op 25 september jongstleden heeft het WMK de Eendracht deelgenomen aan een druk bezocht Wormerveers korenfestival Er werd een gevarieerd repertoire ten gehore gebracht, waaronder twee delen uit de tweede mis van Gounod, het Kyrie en het Agnus Dei. Te horen aan het applaus van het publiek was het een groot succes en kunnen we terugkijken op een geslaagde deelname aan dit festival. Hopelijk is de dirigent Jean-Luc ook tevreden. Van vele leden heb ik gehoord dat ze weer eens lekker gezongen hebben. Ons volgend optreden zal plaatsvinden op 27 november 2010 in zorgcentrum De Amandelbloesem te Wormerveer.

Op 7 mei 2010 vierden wij in de repetitieavond de negentigste verjaardag van ons zeer gewaardeerde koorlid Co Rodenburg. Hij werd door het koor stevig in het zonnetje gezet en benoemd tot erelid van de Nazit. Co was er mee in zijn nopjes en beloofde nog lang deel te zullen nemen aan de Nazit. Hoe wrang is het dan om een week later bij monde van onze voorzitter dhr. Jan Waal te horen dat Co een noodlottige val had gemaakt, waarbij hij zijn heup gebroken heeft. Het koor was danig door ontdaan.
Co is geopereerd en heeft lange tijd moeten revalideren in de Noorse Balk. Deze periode was voor Co extra moeilijk omdat zijn geliefde echtgenote Annie door zijn afwezigheid niet meer thuis kon blijven wonen. Momenteel verblijft Co in verzorgingstehuis Groenland in Zaandam waar hij weer verenigd werd met zijn geliefde Annie. Co maakt het goed, maar heeft het er heel moeilijk mee dat hij Wormer heeft meoten verlaten en vrijwel niet meer in staat geacht moet worden nog deel te nemen aan de repetities van het Wormer Mannenkoor. Dat betekent echter nog niet dat we definitief afscheid nemen van Co. Als het maar even kan zullen we in overleg met zijn kinderen proberen om Co nog een paar maal op te halen voor de repetitie van het koor dan wel de Nazit. Co, neem van ons aan dat we je nog niet vergeten zijn!!

Artikel in de Typhoon, Dagblad voor de Zaanstreek betreffende het afscheid van Jan Kee als dirigent van het Wormer Mannenkoor de Eendracht in 1983 na 46 jaar voor het koor gestaan te hebben.